Dr. Τζίρκα βασιλική
Dr. Τζίρκα βασιλική

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Παρέχουμε μια πλούσια πηγή πληροφοριών και είμαστε σε θέση να απαντήσουμε οποιαδήποτε ερώτηση αφορά τον τομέα της δερματολογίας και της αφροδισιολογίας. Αν έχετε κάποια ερώτηση ή χρειάζεστε διευκρίνηση σε κάποιο ζήτημά σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

  • Απoφύγετε την ηλιοέκθεση τις «επικίνδυνες» ώρες της ημέρας. Μεταξύ 11:00 και 15:00 ο ήλιος είναι πιο δυνατός και επομένως και πιο βλαβερός. Αν παρόλα αυτά τυχαίνει τις ώρες αυτές να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, παραμείνετε σε σκιερό μέρος όπως ομπρέλες, δέντρα ή στέγαστρα που παρέχουν ικανή ηλιοπροστασία.
  • Χρησιμοποιείστε κατάλληλο ρουχισμό και αξεσουάρ, όπως γυαλιά ηλίου, πλατύγυρο καπέλο και χαλαρά βαμβακερά ρούχα, τα οποία ιδανικό θα ήταν να έχουν μακριά μανίκια.
  • Χρησιμοποιείστε υψηλού δείκτη φαρμακευτικά αντηλιακά που παρέχουν προστασία τόσο για τη UVA, όσο και για τη
  • Το αντηλιακό δεν αποτελεί “άλλοθί” για να βγαίνουμε στον ήλιο περισσότερο.

Με τον όρο δερματικές αλλεργίες, αναφερόμαστε στην εκδήλωση αλλεργικών συμπτωμάτων από το δέρμα, το οποίο αποτελεί το πιο συχνό όργανο εμφάνισης αλλεργίας. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές για προστασία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι ο μόνος ειδικός για τη διάγνωση και θεραπεία των δερματικών παθήσεων είναι ο Δερματολόγος.

  • Πριν χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε νέο προϊόν στο δέρμα μας, το ελέγχουμε εφαρμόζοντας ελάχιστη ποσότητα και χωρίς να βραχεί εκείνο το σημείο αναμένουμε 48 ώρες, για να επιβεβαιώσουμε ότι δε μας προκαλεί οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση.
  • Αποφεύγουμε χημικά ερεθιστικά όπως απορρυπαντικά σε σκόνη, μαλακτικά ή λευκαντικά ρούχων.
  • Πλένουμε τα ρούχα με ένα απλό απορρυπαντικό σε υγρή μορφή και χρησιμοποιούμε πρόγραμμα πλύσης με διπλό ξέβγαλμα.Μάλλινα ρούχα ή σκεπάσματα να μην έρχονται σε επαφή με το δέρμα γιατί δρουν ερεθιστικά.
  • Καθημερινό μπάνιο σε χλιαρό νερό καθώς η επαφή με το νερό είναι ευεργετική.
  • Σκουπίζουμε ταμποναριστά και όχι με τριβή της πετσέτας.
  • Επιλέγουμε υποαλλεργικά προϊόντα και καθαριστικά.

Κατόπιν ιατρικής εξέτασης από τον δερματολόγο και την αξιολόγηση του τύπου και του βάθους της βλάβης, προτείνεται η ενδεδειγμένη θεραπεία.
Υπάρχουν πολλές τοπικές θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του μελάσματος. Σε πρώτο στάδιο, αντιμετωπίζεται τοπικά εστιάζοντας στις πηγές σύνθεσης της μελανίνης (αποχρωματιστικές ουσίες), προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία με ισχυρά αντιηλιακά προϊόντα και αλοιφές κάλυψης για αισθητικούς λόγους.
Αν οι πανάδες έχουν περισσότερο βάθος, επιλέγονται χημικά peeling ή και η χρήση laser, που εφαρμόζονται από τον εξειδικευμένο δερματολόγο στις υπερμελαγχρώσεις για αποφυγή εμφάνισης επιπλοκών. Στις περιπτώσεις μελάσματος η επιδερμίδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και χρήζει μεγάλης προσοχής στην επιλογή της θεραπείας για αποφυγή επιδείνωσης του προβλήματος.

Για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας εφαρμόζονται διάφορες επεμβατικές μέθοδοι τις οποίες πραγματοποιούν μόνο εξειδικευμένοι δερματολόγοι.

  • Μεσοθεραπεία:Πρόκειται για μία μέθοδο κατά την οποία με ενέσεις εγχέονται υποδόρια λιποδιαλυτικές ουσίες.
  • Λεμφικό μασάζ:Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την μεσοθεραπεία –ή και όχι.
  • Endermologie (LPG):Η μέθοδος συνδυάζει το μηχανικό μασάζ με διατροφή και άσκηση.
  • Ηλεκτροβελονισμός:Πρόκειται για μία ανώδυνη μέθοδο θεραπείας της κυτταρίτιδας, καθώς δεν χρησιμοποιούνται βελόνες.
  • Cavitation:Στη συγκεκριμένη μέθοδο χρησιμοποιούνται εστιασμένοι υπέρηχοι.
  • Laser:Εφαρμόζεται στον υποδόριο λιπώδη ιστό.

Η αντιμετώπιση των ραβδώσεων έγκειται συνήθως σε συνδυασμό θεραπευτικού σχήματος, ο οποίος εξαρτάται από το είδος, το χρώμα, την «ηλικία» και τη θέση των ραβδώσεων στο σώμα.
Προκαλείται διέγερση της αιμάτωσης της περιοχής των ραβδώσεων και εν συνεχεία, ήπιος τραυματισμός του χορίου, ώστε να κινητοποιηθούν οι ινοβλάστες, τα κύτταρα που παράγουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη και να δημιουργήσουν νέο δίκτυο συνδετικού ιστού. Αυτή η διέγερση μπορεί να γίνει με τοπικές αγωγές σε συνδυασμό με συσκευές πηγών ενέργειας, όπως τα IPL, οι ραδιοσυχνότητες ή ορισμένοι τύποι lasers.

Τα κονδυλώματα θεραπεύονται με:

  • Τοπικά φάρμακα (τριχλωροξικό οξύ, ποδοφυλλίνη, ποδοφυλλοτοξίνη, 5-φλουορουρακίλη)
  • Κρυοχειρουργική θεραπεία (κρυοπηξία)
  • Aνοσοτροποποιητικά (Iντερφερόνη-α, Imiquimod, σινεκατεχίνες)
  • Xειρουργικές μέθοδοι (Laser CO2, διαθερμοπηξία, χειρουργική εκτομή)

Η θεραπεία εξατομικεύεται για κάθε ασθενή, ανάλογα με την βαρύτητα, και την μορφή της νόσου καθώς επίσης και από την ηλικία του ασθενούς. Οι ήπιες μορφές ψωρίασης αντιμετωπίζονται με τοπικά κορτιζονούχα σκευάσματα ή σε συνδυασμό κορτικοστεροειδών με βιταμίνη D ή με τους νεότερους ανταγωνιστές της καλσινευρίνης.

Στις πιο σοβαρές μορφές της νόσου, μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα από το στόμα όπως, ανοσοκατασταλτικά (κυκλοσπορινή, μεθοτρεξάτη) ή ρετινοειδή (παράγωγα της βιταμίνης Α), απρεμιλάστη (αναστολέας φωσφοδιεστεράσης 4) καθώς και θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες που είναι διάφορες κατηγορίες παραγόντων όπως οι αντί ΤΝF παράγοντες (με κύριους εκπρόσωπους, την Εταρνεσέπτη, την Ανταλιμουμάμπη και την Ιφλιξιμάμπη), η αντί IL12/23 (με εκπρόσωπο την Ουστεκινουμάμπη) και ο αναστολέας της IL-17A, (με εκπρόσωπο την Σεκουκινουμάμπη).

Σημαντικό ρόλο επίσης, μπορεί να παίξει και η ισορροπημένη διατροφή.

Ο αρχικός έλεγχος των σπίλων γίνεται με την προσεκτική κλινική εξέταση σε συνδυασμό με τη δερματοσκόπηση. Η τελευταία είναι μια ειδική κλινική μέθοδος στην οποία χρησιμοποιείται δερματοσκόπιο, δηλαδή ειδικός φακός υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας που επιτρέπει να βλέπουν οι δερματολόγοι «μέσα» στη βλάβη. Έτσι αξιολογούνται σε πρώτη φάση οι σπίλοι και εξάγονται συμπεράσματα για το αν πρέπει ένας σπίλος να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Ορισμένα άτομα με πολλούς σπίλους χρειάζεται να κάνουν ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων. Στην ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων χρησιμοποιούνται φακοί πολύ υψηλής ανάλυσης για την καταγραφή ακόμη και των πιο λεπτών χαρακτηριστικών των σπίλων. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την ψηφιακή φωτογράφιση περιοχών του σώματος με σκοπό να μπορεί να καταγραφεί και να αξιολογηθεί τυχόν εμφάνιση νέων σπίλων, και επίσης δίνει τη δυνατότητα καταγραφής κάθε σπίλου ξεχωριστά.

Οι αντιγηραντικές θεραπείες ταξινομούνται σε προληπτικές και θεραπευτικές.

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται οι κάτωθι θεραπείες:

  • Καθαρισμός του δέρματος
  • Peeling (φυτικά χημικά ή απολέπιση με μικροκρυστάλλους)
  • Θεραπείες ενυδάτωσης
  • Θεραπείες ανάπλασης θρέψης
  • Αντηλιακή προστασία
  • Ενεργοποίηση του κολλαγόνου με χρήση laser , I P L η RF μηχανημάτων.

Θεραπείες που δρουν παρεμβατικά για να αντιμετωπίσουν ή να διορθώσουν την εμφάνιση των ρυτίδων είναι οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, η μεσοθεραπεία (υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες – πλάσμα εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια κλπ.), τα ενέσιμα εμφυτεύματα (υαλουρονικό οξύ, υδροξυαπατίτης, αυτόλογο λίπος κ.ά.), τα νήματα και τα πιο επεμβατικά Laser (co2, erbium yag, fractional).

Dr. Τζίρκα βασιλική

Η εμπειρία στο χώρο και η ποιότητα των υπηρεσιών μας είναι χαρακτηριστικά που κάνουν το Ιατρείο Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας αλλά και τη γιατρό Τζίρκα Βασιλική, μοναδική επιλογή!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

2019 © tzirkadermaclinic.gr Powered by

Αλλαγή Μεγέθους Γραμμάτων
Αντίθεση